Uniți suntem puternici, suntem SRATI!

Rezumate științifice

speakers

speakers

SRATI 2025

• Anestezie și terapie intensivă obstetricală
• Anestezie și terapie intensivă pediatrică
• Antibioterapia - strategii
• Aspecte legate de etica profesională și malpraxis
• Dezechilibre acido-bazice
• Ghiduri şi protocoale
• Hemostază și transfuzie
• Infecţie, sepsis și șoc septic
• Injuria renală și tehnici de epurare extrarenale
• Managementul căilor aeriene
• Managementul șocului hemoragic
• Medicina de dezastre
• Metabolism, nutriţie şi disfuncţii endocrine
• Metode noi educaționale
• Monitorizarea respiratorie și hemodinamică
• Optimizarea perioperatorie
• Politrauma
• Resuscitarea cardio-pulmonară
• Sedarea şi analgezia
• Șocul cardiogen în era ECMO
• Standarde de siguranţă şi calitate în anestezie și terapie intensivă
• Tehnici de suport circulator
• Tehnici de suport ventilator
• Terapia de repleție volemică
• Terapia paleativă la pacienţii din terapie intensivă
• Urgențe medicale

 

1/ Transmiterea rezumatelor ştiinţifice (comunicări orale & e-Postere) se va realiza în exclusivitate online până la data de 23 februarie 2025. Înainte de data limită de trimitere a rezumatelor, acestea pot fi accesate și modificate de autorul prezentator.

2/ Rezumatele transmise prin poştă, fax sau orice adresă de e-mail (indiferent dacă este sau nu aferentă Congresului şi/sau societății Ralcom Exhibitions srl), NU vor fi luate în considerare pentru evaluare și includere în programul științific.

3/ Autorii rezumatelor trebuie să se înscrie şi să achite taxa de participare până la 10 martie 2025.
Nu vor fi incluse în programul științific final acele rezumate al căror autor prezentator nu este înscris ca participant la Congres.

4/ Rezumatele vor fi redactate obligatoriu în limbile română şi engleză şi nu vor depăşi 250 de cuvinte pentru fiecare versiune de limbă.

Autorii se vor asigura că rezumatele sunt adecvate ca mărime înainte de a le înscrie. Formularul este configurat să nu accepte rezumate care depășesc limita menționată. Este recomandat să se scrie rezumatul într-un document Word pentru a se putea folosi funcția Word Count și a se încadra în numărul de cuvinte alocat. Autorii, cu afilierea acestora, nu vor fi luați în considerare în calculul celor 250 de cuvinte. 

5/ În cazul rezumatelor ce prezintă rezultatele unor cercetării/studii, conţinutul acestora trebuie să fie informativ şi să includă:

a) Obiectiv studiu;
b) Material şi metode;
c) Rezultate;
d) Concluzii

6/ În cazul rezumatelor ce prezintă cazuri clinice, acestea ar trebui să se refere la probleme rar întâlnite în practica clinică sau la opțiuni terapeutice nou introduse și rar utilizate până în prezent, conţinutul acestora trebuie să fie informativ şi să includă:

• Introducere/justificare – un rezumat despre condiția clinică pe care acest caz o prezintă, ce este neobișnuit în legătură cu acesta;

• Prezentare caz clinic – detalii legate de caz, investigații, tratament, rezultate;

• Discuție – o scurtă descriere a datelor deja prezente în literatură în legătură cu prezentarea de caz, evidențierea importanței condiției clinice descrise, explicații legate de tratamentele aplicate și efectele acestora;

• Particularitate caz – ce este rar în legătură cu acest caz și ce ar trebui reținut din el.

7/ Conținutul prezentării în cadrul Congresului trebuie să cuprindă aceeași structură ca cea din rezumat.

8/ Redactarea rezumatelor:

• Titlul rezumatului va fi scris atât în limba română (se vor folosi diacritice), cât și în limba engleză. Acesta trebuie să fie succint (maximum 25 de cuvinte) și să enunţe conţinutul rezumatului, cu maximum de precizie şi concizie;

• Corpul rezumatului va fi scris cu diacritice și nu va include grafice, fotografii sau schiţe, iar textul se va scrie fără aliniat, paragraf sau alte indentări;

• Rezumatele vor fi publicate în forma trimisă de autor, fără revizuire. Autorii se vor asigura că textele nu conțin erori de natură ortografică sau gramaticală și că sunt redactate cu diacritice;

• Toate abrevierile vor fi explicate la prima utilizare în text. Nu se vor folosi abrevieri care nu sunt în concordanță cu normele acceptate la nivel internațional;

• În conformitate cu normele Colegiului Medicilor din România, în rezumatele înscrise pentru eveniment (titlu și conținut) nu este permisă folosirea denumirilor comerciale pentru medicamente sau a numelor de companii. De asemenea, titlul și conținutul rezumatului trebuie să fie libere de orice părtinire comercială, iar orice referire la produse medicamentoase se va realiza numai cu denumirea comună internațională (DCI).

9/ Numărul de co-autori va fi limitat la maximum 9. Numărul maxim de autori, incluzând autorul prezentator, este 10.

În cazul în care același autor înscrie mai multe rezumate și unii co-autori se regăsesc în mai multe dintre acestea, prenumele autorilor vor fi scrise la fel în toate cazurile, pentru a evita eventuale erori în indexul culegerii de rezumate și în adeverințele pentru lucrări.

10/ Bibliografia nu este obligatorie. În cazul în care autorul dorește să includă referințe bibliografice, se vor oferi cel mult două referinţe bibliografice citate la finalul rezumatului.

11/Prin transmiterea rezumatelor științifice, autorii declară că:

- Lucrările nu au fost prezentate anterior în reuniuni științifice sau publicate în reviste de specialitate, fie la nivel național, fie internațional.
- Își asumă întreaga responsabilitate pentru corectitudinea informațiilor prezentate.
- Au luat la cunoștință și sunt de acord cu conținutul rezumatului transmis.
- Autorizează societatea PCO – Ralcom Exhibitions srl să publice informațiile referitoare la rezumatul științific înscris în orice material aferent Congresului SRATI 2025.

12/ Autorii vor fi anuntați dacă rezumatul a fost acceptat începând cu data de 03 martie 2025.

Rezumatele ştiinţifice înscrise în timp util prin completarea formularului online vor fi evaluate de către Comisia de Evaluare Rezumate - Comunicări orale & e-Postere 2025, a cărei componență va fi comunicată ulterior.

Tip de prezentare
Autorii sunt invitaţi să indice preferinţa pentru tipul de prezentare al lucrărilor în momentul completării formularului online. În vederea unei structurări optime a programului ştiinţific, pot apărea modificări ale tipurilor de prezentare selectate de către autori, decizia finală privind forma acceptată (prezentare orală sau e-Poster) aparţinând în exclusivitate Comitetului Ştiinţific al Congresului.

Rezultate evaluare
După finalizarea procesului de evaluare, rezultatele vor fi comunicate prin e-mail tuturor autorilor care au înscris lucrări. Notificarea se va transmite către adresa de e-mail a persoanei care a completat formularul de rezumate.

În cazul în care persoana de contact (cea care a completat formularul online) nu este aceeaşi cu autorul prezentator, persoana de contact are responsabilitatea de a transmite informaţiile primite de la Organizatori persoanei desemnate să susţină lucrarea.

De asemenea, în funcţie de tipul prezentării alocat în urma evaluării, se vor transmite pe e-mail informaţii utile pentru susţinerea lucrării.

Autor prezentator
Toate prezentările acceptate vor fi susţinute în cadrul Congresului de către autorii prezentatori înscrişi până la data de 10 martie 2025.

În cazul în care autorul prezentator nu poate participa la Congres, acesta are obligaţia să delege și să anunțe un înlocuitor, prin transmiterea în timp util a unei comunicări scrise la adresa de e-mail rezumate@sraticongres.ro.

Nu vor fi incluse în programul final al Congresului lucrările al căror autor prezentator nu este înregistrat la Congres.

Senatul SRATI invită șefii de secții ATI să participe la galeria tematică de e-Postere* organizată în premieră cu ocazia Congresului Național SRATI 2025!

Tema e-Posterelor: Ordinul 398/2019 privind siguranța pacientului. Click aici pentru a consulta documentul cu detaliile ordinului.

Acest demers are scopul de a promova bunele practici și de a încuraja schimbul de experiență între unitățile ATI, subliniind modul în care prevederile Ordinului 398/2019 au fost implementate și au contribuit la îmbunătățirea activității clinice. 

*e-Posterele trimise pe această temă sunt diferite de rezumatele transmise pentru sesiunile de e-Postere ale Congresului SRATI 2025, ce au putut fi înscrise până la 23 februarie a.c. 

Ghid înscriere e-Postere pe tema Ordinului 398/2019:
★ Echipa de secție va pregăti un rezumat pe care îl va înscrie online prin formularul de înscriere rezumate disponibil AICI.
★ La câmpul Tip de prezentare se va selecta opțiunea e-Poster Galerie Ordinul 398/2019.
★ La câmpul Tematică se va selecta opțiunea Ordinul 398/2019 privind siguranța pacientului.
★ Termen limită înscriere e-Postere: 09 martie 2025.

Rezumatul va face referire la:
✓ Inițiativele sau măsurile implementate în cadrul secției dumneavoastră în conformitate cu acest Ordin;
✓ Realizările în cadrul secției în urma implementării măsurilor din Ordin și impactul asupra calității îngrijirii pacienților;
✓ Provocările întâmpinate în implementarea măsurilor Ordinului în secție și soluțiile identificate.

Toate rezumatele înscrise online pentru această categorie vor fi analizate de comisia științifică dedicată. 

Președinte comisie
Prof. Dr. Șerban Bubenek (București)

Membri comisie
Conf. Dr. Ovidiu Bedreag (Timișoara)
Conf. Dr. Otilia Boișteanu (Iași)
Conf. Dr. Alice Drăgoescu (Craiova)
Conf. Dr. Alexandra Lazăr (Târgu Mureș)
Conf. Dr. Simona Mărgărit (Cluj-Napoca)

Lucrările selectate vor fi pregătite de către autori în format electronic, conform ghidului transmis de organizatori. e-Posterele vor fi afișate în format electronic pe perioada Congresului, în zona special amenajată din cadrul expoziției și vor fi comentate în sala de conferințe într-o sesiune dedicată.

Cele mai bune 3 lucrări vor fi premiate, premiul cel mare constând într-o taxă de înregistrare la Congresul SRATI 2026.

Apreciem implicarea dumneavoastră în acest proiect și suntem convinși că prezentările vor contribui la succesul Congresului, precum și la consolidarea comunității ATI din România.

1. PREMIUL I – 1 taxă de participare la Congresul Național SRATI 2026
Siguranța pacientului, misiunea noastră de zi cu zi
Patient safety: our daily mission
Anamaria Hărăbor, Luminița Chiper, Valeriu-Romulus Hărăbor (Galați, Romania)

2. PREMIUL II – 1 taxă de participare la un workshop la Congresul Național SRATI 2026
Construirea unei culturi a siguranței pacientului prin ajutoare cognitive:conștientizare și eficiență în rândul rezidenților ATI
Building a patient safety culture through cognitive aids: awareness andefficiency among ICU residents
Iulia Cîndea, Viorel Gherghină, Diana Iosif, Marius Prăzaru (Constanța, Romania)

3 PREMIUL II – 1 taxă de participare la un workshop la Congresul Național SRATI 2026
Siguranță pacientului în Anestezie și Terapie Intensivă
Patient safety in Anesthesia and Intensive Care
Constantin Condac, Alina Costin (Iași, Romania)

4. PREMIUL III – 1 taxă de participare la un workshop la Congresul Național SRATI 2026
Siguranța pe primul loc! Anestezie sigură pentru fiecare pacient pediatric
Safety first! Safe anaesthesia for every child
Magdalena Miulescu, Valeriu Plătică, Mariana Stuparu-Crețu,Dumitru Marius Dănilă (Galați, Romania)

1. DIPLOMĂ DE MERIT ȘTIINȚIFIC
Compartimentul de Terapie Intensivă al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” Iași – de la vis la realitate
The Intensive Care Unit of the Clinical Hospital for Infectious Diseases “Sfânta Parascheva” Iași – from dream to reality
Manuel Florin Roșu, Elena Anușca (Iași, Romania)

2. DIPLOMĂ DE MERIT ȘTIINȚIFIC
Metode de aplicare a Ordinului 398/2019 privind siguranța pacientuluiîn cadrul secției ATI II a Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare “Prof. Dr. C.C. Iliescu”
Methods of applying Order 398/2019 regarding patient safety within theICU II department of the Emergency Institute for Cardiovascular Diseases "Prof. Dr. C.C. Iliescu"
Cornelia Elena Predoi, Ioana Marinică, Mihai Ștefan, Alina Păunescu, Simona Marin, Alice Stegaru, Anamaria Dumitrescu, Ana Maria Morar (Bucharest, Romania)

3. DIPLOMĂ DE MERIT ȘTIINȚIFIC
Siguranța pacientului oncologic – Prioritatea Secției Anestezie-TerapieIntensivă a Institutului Regional de Oncologie Iași
Patient Safety as a Top Priority for Anesthesia and Intensive Care Unit inRegional Institute of Oncology Iași
Anca-Irina Ristescu, Cristian Pristavu, Paul Florișteanu, Luminița Popeanu, Ioana Grigoraș, Vasile Cepoi (Iași, Romania)

4. DIPLOMĂ DE MERIT ȘTIINȚIFIC
Evaluarea percepției climatului de siguranță în anestezie și terapie intensivă pornind de la implementarea ghidului pentru siguranța pacientului aprobat prin Ordin MS 398/2019
Evaluation of the perception of the safety climate in anesthesia and intensive care starting from the implementation of the patient safety guide approved by OMS398/2019
Alina Tița, Sebastian Isac, Cristina Martac, Elisabeta Niță, Gabriela Droc(Bucharest, Romania)

5. DIPLOMĂ DE MERIT ȘTIINȚIFIC
Implementarea Ordinului 398/2019 privind Siguranța Pacientului în Secția ATI –IUBCVT Târgu Mureș
Implementation of Order 398/2019 on Patient Safety in the ICU Department –IUBCVT Târgu Mureș
Mihaly Veres, Virgil Marginean, Gabriela Botianu, Svetlana Solomon,Daniela Mihut, Attila Szabo (Târgu Mureș, Romania)

Societatea Română de Anestezie - Terapie Intensivă – SRATI a premiat cele mai bune 4 prezentări orale susținute în cadrul sesiunilor pentru medici, cele mai bune 3 prezentări orale susținute în cadrul sesiunilor pentru asistenți și cele mai bune 3 e-Postere din cadrul Congresului. De asemenea, a fost oferit și Premiul Special „Academician Prof. Dr. George Litarczek”.

 
Premiul Special „Academician Prof. Dr. George Litarczek” - 6.000 LEI
Acest premiu se adresează numai medicilor sub 45 de ani cu publicații în reviste internaționale, care au publicat cărți în perioada ianuarie - decembrie 2024.

Medicii care s-au calificat pentru acest premiu au trimis materialul/materialele publicate pe adresa presedinte@sraticongres.ro, până la data de 15 februarie 2025, iar evaluarea a fost făcută de către Comitetul Științific al Congresului SRATI 2025 în lunile februarie-martie 2025. Câștigătorul (autorul principal– cu afiliere din România) a fost anunțat în cadrul festivității de deschidere a Congresului.

Lucrare câștigătoare
Incidence, predictability, and outcomes of systemic venous congestion following a fluid challenge in initially fluid‑tolerant preload‑responders after cardiac surgery: a pilot trial
Șef Lucrări Dr. Cosmin Bălan

MEDICI

Premiul Special „Prof. Dr. Dan Tulbure” pentru cea mai bună lucrare originală de cercetare - 1 Pachet de participare la Congresul WFSA 2026
Lucrare câștigătoare
Efectul polimorfismului genetic RS699947 al VEGF-A în sindromul de detresă respiratorie acută, indus de sepsis: studiu caz-control la pacienți adulți din România
Influence of the VEGF-A RS699947 gene polymorphism on sepsis-induced ARDS: a case-control study in adult patients from Romania
Ágota-Evelyn Timár, Leonard Azamfirei, Claudia Bănescu
Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie "George Emil Palade", Târgu Mureș, România

Premiul „Prof. Dr. Șerban Marinescu” pentru cea mai bună prezentare de caz clinic (prezentare orală sau e-Poster) - 3.000 LEI
Lucrare câștigătoare
Fistula bronho-pleurală refractară și coagulopatia severă secundară VV-ECMO – provocări în managementul ARDS infecțios
Refractory bronchopleural fistula and severe coagulopathy secondary to VV-ECMO – challenges in the management of infectious ARDS
Iasmina Stoica (1), Georgeana Țuculeanu (1), Alina Stanca (1), Mihai Neguțu (1), Liviu Șerban (1), Claudia Mihail (1), Dan Corneci (2,3), Emanuel Moisă (1,2), Silvius Negoiță (1,2)
(1) Spitalul Universitar De Urgență Elias, București, România
(2) UMF "Carol Davila", București, România
(3) Spitalul Universitar de Urgență Militar Central "Dr. Carol Davila", București, România

Premiul II - 2.000 LEI
Lucrare câștigătoare
Perturbarea metabolismului glucozei și implicația acesteia în apoptoza limfocitară la pacienții critici cu sepsis
Disruption in glucose metabolism and its implication in lymphocyte apoptosis in critically ill septic patients
Oana Coman, Raluca Ștefania Fodor, Irina Săplăcan, Bianca-Liana Grigorescu
Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie "George Emil Palade", Târgu Mureș, România

Premiul III - 1.500 LEI
Lucrare câștigătoare
Valoarea predictivă a raportului proteină C reactivă/albumină și a indexului sistemic imun-inflamator determinat preoperator pentru insuficiența respiratorie după procedura Bentall
The predictive value of preoperative C-reactive protein/albumin ratio and systemic immune-inflammation index for respiratory failure after the Bentall procedure
Mihaly Veres, Alexandra Lazăr, Janos Szederjesi, Mihaela Butiulca, Leonard Azamfirei
Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie "George Emil Palade", Târgu Mureș, România
*Pentru premiile II și III vor fi evaluate atât lucrările de cercetare, cât și prezentările de caz clinic
ASISTENȚI

Premiul I - 2.000 LEI
Lucrare câștigătoare
Nursing-ul pacientului pediatric cu necesar de ventilație mecanică
Nursing of the pediatric patient requiring mechanical ventilation
Raluca Vlad, Alexandra Raluca Pepelan, Nina Mihoc
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu”, Secția ATI, Timișoara, Romania

Premiul II - 1.500 LEI
Lucrare câștigătoare
Analiza gradului de satisfacție profesională a asistenților medicali din cadrul secției Anestezie și Terapie Intensivă a Institutului Regional de Oncologie din Iași

Analysis of the degree of professional satisfaction of nurses in the Anaesthesia and Intensive Care Unit of the Regional Institute of Oncology in Iași
Cosmina Antal (1), Luminița Popeanu (1), Laura Gavril (1, 2), Anca-Irina Ristescu (1, 2)
(1) Institutul Regional de Oncologie, Secția ATI, Iași, România
(2) Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, Iași, România

1.000 LEI
Premiul III
Lucrare câștigătoare
Utilizarea tehnologiei inovatoare pentru evaluarea practicii de igienă a mâinilor la personalul dintr-o secție de terapie intensivă cardiovasculară
Use of innovative technology to evaluate staff hand hygiene practices in a cardiovascular intensive care unit
Alba-Iuliana Volentiru (1), Viorica Nedelcu (2, 3), Cornel Robu (1), 3, Șerban-Ion Bubenek-Turconi (1, 3)
(1) Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C.C. Iliescu”, Secția ATI I, București, România
(2) Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România , București, România
(3) Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, București, România
E-POSTERE MEDICI

Premiul pentru cel mai bun e-Poster - 2.000 LEI
Lucrare câștigătoare
Blocul Quadratus Lumborum în chirurgia colorectală laparoscopică
Quadratus lumborum block in laparoscopic colorectal surgery
Mihaela Oliță (1, 2), Maria Guriță (1), Adela-Karina Vulpe (1), Andrei Răzvan Moroianu (1), Andrei Vasilescu (1), Alexandru-Valentin Marinescu (1), Iulia Tutoveanu (1), Ecaterina Scărlătescu (1, 2), Dana Tomescu (1, 2)
(1) Institutul Clinic Fundeni, București, România
(2) Universitatea de Medicină și Farmacie ''Carol Davila'', București, România

Premiul II - 1.500 LEI
Lucrare câștigătoare
Extracorporeal membrane oxygenation veno-arterial (ECMO-VA) cu flux scăzut în șocul cardiogen (SC) refractar post infarct miocardic acut
Low flow veno-arterial extracorporeal membrane oxygenation (VA-ECMO) in refractory cardiogenic shock (CS) due to acute myocardial infarction
Laura-Elena Ristoiu (1), Ioana Marinică (1), Laura Simona Marin (1), Marilena-Alina Păunescu (1), Alice Stegaru (1), Cornelia-Elena Predoi (1), Mihai Ștefan (1), Ion Rotărescu (2), Emanuel Stoica (3), Daniela-Carmen Filipescu (1)
(1) Institutul De Urgență Pentru Boli Cardiovasculare "Prof. Dr. CC Iliescu", Secția Anestezie și Terapie Intensivă II, București, România
(2) Institutul De Urgență Pentru Boli Cardiovasculare "Prof. Dr. CC Iliescu", Secția Chirugie Cardiovasculară, București, România
(3) Institutul De Urgență Pentru Boli Cardiovasculare "Prof. Dr. CC Iliescu", Secția Cardiologie, București, România

Premiul III - 1.000 LEI
Lucrare câștigătoare
Variabilitatea anatomică evidenţiată ecografic, eficienţa şi siguranţa blocului de nerv sciatic popliteu în chirurgia ortopedică a antepiciorului – un studiu prospectiv
Anatomical variability highlighted by ultrasound, the effectiveness and safety of popliteal sciatic nerve block in the orthopedic surgery of the forefoot – a prospective study
Daniela Brumă1, Otilia Radu, Gabriela Ionescu, Victor Culman, Ovidiu Lazăr
Medlife Medical Park, București, România
Toți autorii lucrărilor ce vor fi premiate la Congresul Național SRATI 2025 sunt invitați să publice in extenso rezultatele cercetărilor în orice revistă PubMed.

Rămâneți la curent cu ultimele noutăți

Abonare newsletter

Organizator

Sub patronajul

Parteneri Științifici

Management Eveniment

Urmăriți conturile de social media pentru informații relevante privind Congresul Național SRATI 2025.